Island uznava Palestinsky stat


Islandsky minister zahranicnych veci Ossur Skarphedinsson (vpravo) a Palestinsky minister zahranicnych veci Riad Malki pocas tlacovej konferencie v Islandskom hlavnom meste  Reykjavik 15. decembra, 2011

Island formalne uznal nezavisly Palestinsky stat,  ako prvy zo severo Europskych statov.

Reykjavik uznal Palestinu ako ” nezavisly suverejny stat v hraniciach pred rokom 1967 a v hraniciach pred Sestdennou vojnou,” povedal Minister zahranicia Islandu Ossur Skarphedinsson vo stvrtok informuje AFP.  V tejto vojne Izrael zabral Palestinske teritoria z West Bank (Zapadny breh), Vychodna cast  al-Quds (Jeruzalem), a Gaza Strip (pasmo Gazy).  Izrael uskutocnil nim vyhlasene stiahnutie z Gazy v roku 2005, ale drzi oblast pod smrtiacimi utokmi.
“Palestina je takto uznana prvy krat statom zo zapadnej a severnej casti Europy,” dodava sa v prehlaseni. Palestinsky minister zahranicnych veci poteseny tymto rozhodnutim povedal: “Je zjavne ze Island patri k Europe a je velmi dolezite, ze to moze vytvorit pozitivnu atmosferu pre ostatnych aby mohli nasledovat (priklad Islandu)”.
Spolu uz uznalo Palestinu okolo 112 statov. Priblizne 150 statov ma diplomaticke vztahy s Palestinou v urcitej forme. Ceska republika, Madarsko, Polsko vo Vychodnej Europe a Malta v Juznej Europe Palestinsky stat uz uznali.
V septembri, Mahmoud Abbas formalne poziadal OSN o plne uznanie Palestiny ako clena tejto organizacie. Palestina ma aktualne  ‘poziciu pozorovatela’ v tejto organizacii a bolo jej garantovane plne clenstvo v OSN a UNESCO (pozn. v UNESCO uz clenom je) napriek snaham US a Izraela zamietnut uznanie Palestinskeho nezavisleho statu.

http://www.presstv.ir/detail/215934.html