Fuck you Fedor “Gael”!


Z originalu:

F..k you Fedor Gál !

Áno, je mi jasné, čoho sa dopúšťam- dovoľujem si porovnávať zločinecké komunistické zriadenie s tým, čo ONI v newspeaku nazývajú demokraciou.  Takže predtým, než sa pozrieme, kto tu káže a kto sú ONI, pozrime sa, či tento newspeak model demokracie je o toľko lepší než komunizmus a či náhodou nesmeruje k podobnej forme zločinnosti ako  komunizmus.

 Vo voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky nemohol uspieť nikto, kto nemal za sebou KSČ. Vo voľbách do dnešného demokratického parlamentu neuspeje  nikto, kto nemá za sebou finančné skupiny.  Aj o tom je defacto kauza Gorila, že áno. Vydávať za úspech demokracie, že kým KSČ bola iba jedna a finančných skupín máme na Slovensku viac, to asi nie…. Možnosť zúčastňovať sa na správe vecí verejných mal a aj má teda iba člen výlučnej skupiny, respektíve človek, ktorý ohne svoj chrbát natoľko, že je spoľahlivým nástrojom uskutočnovania cieľov výlučnej skupiny.

Takže dohodnime sa, že keď cesta je cieľ, tak ten rozdiel je ničotný. Obe cesty sú z pohľadu skutočnej definície demokracie ako formy, kde má mať každý rovnakú šancu zúčastňovať sa rovnakou mierou na správe vecí verejných rovnako zločinné. Ak budeme prívržencami teórie , že kašľať na cestu, ale výsledok sa počíta, demokracia je na tom o niečo lepšie- ale nie o moc a navyše trendy sú negatívne. Pozitívom komunizmu bolo, že po ovládnutí spoločnosti nechal väčšinu ľudí relatívne spokojne žiť. Bývanie bolo nanič, ale nemuseli ste sa na celý život zadlžiť, aby ste nebývali pod mostom. Potraviny iba základné, ale pre všetkých. Zdravotníctvo a školstvo detto. Dnes finančné skupiny ovládli štát a z ľudí si narobili otrokov- k tomu aby sa dalo prežiť, človek sa musí podieľať na generovaní ich zisku. Čím sa to líši od pracovnej povinnosti za socializmu? A to nehovoríme ešte o štrajku lekárov a akože núdzovom stave… A už vôbec nehovoríme o atmosfére v spoločnosti, medziľudských vzťahoch a pocite spolupatričnosti- dôsledkom deformácií komunizmu bola aj pozitívna skutočnosť, že ovládnutí členovia spoločnosti si nemali až tak čo závidieť, vedeli o tom, že sú ovládnutí a preto oveľa viac držali spolu. A to nie je nostalgia, to je sociálne vysvetliteľný jav.

 Jediný rozdiel v prospech demokracie je menej negatív v oblasti obmedzenia slobôd. Kým za socializmu sedemdesiatych rokov človek v prípade aktívneho nesúhlasu skončil nakoniec v base, dnes môže uniknúť do zahraničia. Keďže však väčšinou aktívny nesúhlas prejavujú ľudia ako tak rozmýšľajúci, nie je hodné zabudnúť ani na Solženicynovu definíciu dôsledkov utrpenia takéhoto exilu pre intelektuála, alebo si prečítať Klímovo Šílené století a rozmýšľať prečo považoval z hľadiska svojich intelektuálnych potrieb za lepšie vrátiť sa zo slobodnej americkej univerzity do socialistického Československa…

 Navyše, trendy v oblasti obmedzovania slobôd sú negatívne, nielen na Slovensku ale aj iných krajinách, ktoré sa pýšia menom, nie však obsahom tohto antického modelu spravovania spoločnosti.  Nielen zákaz vydania Nicholsonovej knihy, ale aj snaha obmedziť slobodu na internete- kauza Manning, Assange plus prívrženci a úspech americkej vlády na súdoch keď žiadali a dostali právo čítať si ich osobnú internetovú korešpodenciu – to sú trendy, ktoré keď dovolíme presadiť sa, budú viesť odporcov režimu do basy.

 Preto je absolútne morálne vystúpiť “mimo legálnych a legitímnych kanálov” aj voči tomu, čo ONI dnes nazývajú v newspeaku demokraciou. To ONI pritom v prípade Fedora Gála znamená tú skupinu ľudí, ktorí sa v roku 1989 nakoniec dohodli s komunistami a položili základ dnešného morálneho bahna. To, že títo ľudia majú ešte tú drzosť stavať sa do pozície morálnej výlučnosti a súdiť snahy iných zmeniť dnešnú spoločnosť ich v mojich očiach zbavuje ešte aj posledných zbytkov sympatií, ktoré som voči nim prechovával za ich boj proti nespravodlivosti režimu minulého.

 PS- Sorry, že forma článku nekorešponduje s titulkom, ale nielen Gál vie, že čitateľa treba zaujať hneď na začiatku najlepšie nejakým kontroverzným vyjadrením- napríklad, že vízie demonštrantov sú šibnuté a pod.

http://www.jetotak.sk/slovensko/fuck-you-fedor-gal

kroasan
Zdroj: http://dolezite.sk/Fedor_Gal__169.html#ixzz1m3HS9SPb